Tibia Plateau breuk

MRI scan Tibia Plateau fractuur
De Tibia Plateau fractuur is te vinden in het onderbeen. Aan de bovenkant van het scheenbeen, ook wel tibia genoemt, begint het kniegewricht. De 'ronde kogel' noemen ze het 'plateau'. Vandaar de naam 'Tibia Plateau'.
Hiernaast zie je in het gewricht een scheur. Als hier schade is opgelopen in het bot spreekt men over een Tibia Plateau fractuur. Deze kan gebroken zijn, maar ook verbrijzeld zijn. Na het oplopen van zo'n breuk moet er in de meeste gevallen een operatie plaats vinden. Als de schade beperkt is gebleven, is er een mogelijkheid dat het bot zich kan herstellen door het te laten rusten. Dit gebeurd door middel van een gipskoker van de lies tot en met de enkel. Het beste is om je been zoveel mogelijk te laten rusten.

Als er wel een operatie plaats vind is het in veel gevallen van belang dat het bot en kraakbeen weer op de juiste plaats wordt teruggezet. Dit gebeurd bijna altijd met 'ijzerwerk'. Het bot wordt dan in de juiste positie gezet, en met schroeven en plaatwerk vastgezet. Het klinkt allemaal primitief, maar het zijn speciaal aangepaste onderdelen van chirugisch staal om de tibia plateau fractuur te herstellen. Deze onderdelen worden geheel op maat gemaakt zodat ze goed aansluiten op de tibia plateau. In sommige gevallen blijven de onderdelen in de knie na de operatie, maar bij andere worden ze weer verwijderd. Hiervoor is dan natuurlijk een tweede operatie nodig. De onderdelen kunnen het revalidatie proces tegenhouden. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de knie zeer beperkt kan bewegen.
MRI Scan tibia plateau na operatie

Helaas zijn de breuken identiek en is er echt een specialist nodig om het bot en kraakbeen te herstellen. Het is in redelijk veel gevallen nodig om meerdere operaties uit te voeren voordat de knie weer 'normaal' kan gaan functioneren. Dit is echt van breuk tot breuk afhankelijk. De knie zal na een Tibia Plateau altijd een zwak onderdeel van het lichaam blijven. Na de operatie volgt er een lang revalidatie proces. Het revalidatie proces is misschien nog wel zwaarder dan de operatie omdat men dan pas vaak beseft wat de tibia plateau precies inhoud.