Fietsen tijdens revalidatie

Als het bot (deels) hersteld is begint de revalidatie. Het revalidatieproces neemt het meeste tijd in beslag. Op dit moment wordt er eerst gewerkt aan de beweging van de knie. Dit wordt ook wel het 'mobiliseren' van de knie genoemd. Het is de bedoeling dat de knie weer een buiging kan gaan maken. Dit gaat in kleine stapjes en kost veel tijd.
In het begin gaat de fysiotherapeut langzaam je knie 'losmaken' en het proberen te buigen. Het is nodig dat je knie weer een paar graden kan gaan buigen. Elke week zal je buiging moeten gaan toenemen. De fysiotherapeut zal in het begin erg voorzichtig zijn en bekijken hoever je kan buigen. Voor ieder persoon is dit verschillend. Bij de ene persoon kan de fysiotherapeut de knie maar een paar graden buigen, terwijl bij de andere persoon meteen een grotere buiging gemaakt kan worden. Dit heeft te maken met de ernst van de tibia plateau en de periode dat het been niet heeft kunnen bewegen tijdens het herstel van het bot.
verstelbare trappers hometrainer
Op het begin is het erg belangrijk om je knie weer te bewegen. Hiervoor wordt meestal de fiets gebruikt. Bij het fietsen maakt je knie een buiging maar belast je het gewricht niet. Je kan natuurlijk niet meteen op een normale hometrainer, omdat je knie de buiging nog niet kan maken. Bij de fysiotherapeut zijn vaak speciale hometrainers aanwezig waarbij de trappers anders ingesteld kunnen worden. De trapper wordt dichterbij de as geschoven zodat je knie niet zover hoeft te buigen met het fietsen. Het zorgt ervoor dat de 'trap-circel' kleiner wordt, en dus de buiging in de knie ook kleiner wordt. (zie plaatje).
Daarnaast kan vaak het zadel op een goede manier worden afgesteld zodat dit ook kan meehelpen de buiging van de knie te minimaliseren. Elke week moet je knie iets verder kunnen buigen. Daarom zal elke keer de fysiotherapeut  bekijken of de trappers anders kunnen worden afgesteld. Elke keer zal je tegen je maximale buiging aanzitten. Om normaal te kunnen fietsen moet je knie een buiging kunnen maken tussen de 95 a 120 graden. Het is een hele weg om daar te komen, maar van groot belang. Fietsen mag je bijna altijd zoveel, en zolang mogelijk als je kan.